TIM GRIMM – HEART LAND AGAIN

Tim Grimm uit Indiana is de zanger, songschrijver en frontman van ‘The Family Band’ waarin zijn zonen Connor en Jackson respectievelijk op elektrische basgitaar en contrabas en op gitaren, banjo, mandoline en harmonium spelen. Tim’s echtgenote Jan Lucas-Grimm zingt de backing vocals en speelt op mondharmonica. Voor de opname van het nieuwe album “Heart Land Again” van Tim Grimm werden ook nog Dan Lodge-Rigal op piano en Ben Lumsdaine voor percussie als gastmuzikanten in de studio gehaald, terwijl de ook uit Indiana afkomstige singer-songwriter Krista Detor op enkele tracks voor extra harmony vocals zorgt.

De al meer dan 15 jaar in de Amerikaanse folkscène actieve Tim Grimm heeft iets rustgevend in zijn diepe baritonstem als hij de verhalende folksongs op dit nieuwe album zingt. De plaat “Heart Land Again” volgt op het in 2017 uitgebrachte album “A Stranger In This Time” waarvan we hier een link naar onze toenmalige lovende recensie toevoegen.

Reeds in 2000 bracht hij zijn toenmalige debuutplaat uit die “Heart Land” heette. Op deze nieuwe plaat “Heart Land Again” brengt hij frisse nieuwe versies van de songs die op het originele album stonden, aangevuld met twee volledig nieuwe nummers, zijnde “Staying In Love” en “Love More”. “Heart Land” was het 80 are grote landgoed in Columbus, Indiana waarnaar Tim Grimm en zijn vrouwtje Jan twintig jaar geleden na een lang verblijf in Los Angeles verhuisden. In 1999 waren hun twee zonen Connor en Jackson vijf en zeven jaar en op het nieuwe album laten ze horen dat ze in die twintig jaar allebei uitgegroeid zijn tot excellente muzikanten.

Al gauw blijkt bij de beluistering dat de twintig jaar geleden gezongen liedjes op “Heart Land” er ook nu nog staan als een huis, hetgeen de hoge kwaliteit van de oorspronkelijke composities alleen maar sterker benadrukt. De verhalende folksongs “That Old Man”, “Better Days” (zie video), “She Remembers”, het van A.P. Carter ontleende nummer “Carter’s Blues” en pianoballad “Pumpkin The Cat” kunnen dezer dagen net zo boeiend, fris en stijlvol klinken als twee decennia geleden.

Daarnaast zorgen de wat meer rockende liedjes als “Too Hard Drivin’”, “Down The Road” en “80 Acres” voor een welgekomen afwisseling tussen de troubadourvertellingen op het album “Heart Land Again”. Leuk om weten is zeker ook dat deze Tim Grimm eind augustus en in oktober vier keer live zal kunnen worden bewonderd tijdens optredens op Nederlandse podia. Beschouw dit dus maar als een aanrader voor een heerlijk avondje uit.

(valsam)

 

28 augustus 2019: De Harmonie, Edam, NL
18 & 19 oktober 2019: ’t Keerpunt, Spijkerboor, NL
25 oktober 2019: Ottopop, Ottoland, NL
27 oktober 2019: De Oude Veiling, Aalsmeer, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Cavalier Recordings

video